USA:n presidentinvaalit 3.11.2020

USA:n presidentinvaalit, veikkausvihje ja kertoimet

Kun kaikki on pilalla, niin pressa vaihtuu

Vaatisi melkoisen ihmeen, että Donald Trump valittaisiin marraskuussa USA:n presidentinvaaleissa seuraavallekin nelivuotiskaudelle. Koronavirus tumppari Trumpin jatkohaaveet. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä USA ei ole marraskuussa erityisen hyvässä kunnossa, ja Trumpin hallinnosta voi helposti löytää kasapäin virhepäätöksiä.

Kun koronavirus alkoi siirtyä kohti Yhdysvaltoja Trump vähätteli tilannetta.
-Se ei ole ennennäkemätön ongelma. Tuli tänne jostain, kyllä me hoitelemme sen. Pitää pysyä rauhallisena, kyllä se menee pois, Trump vakuutteli medialle.
Tämä oli pari viikkoa sitten. Vajaa viikko sitten Trump alkoi vakavoitua. USA laitettiin kiinni, suurin osa ihmisistä laitettiin koteihinsa istumaan, jotta taudin tartuntakäyrä saataisiin kuriin.
Nyt sitten vain muutaman päivän karanteenimaisten olojen jälkeen Trump on sanonut, että hän haluaa USA:n auki viimeistään pääsiäiseksi.
”USA on sellainen maa, jonka pitää olla auki”, Trump on todennut. Samaan aikaan WHO on arvioinut, että USA:sta on tulossa pandemian seuraava keskus.

USA:ssa on jo tässä vaiheessa epidemiaa paljon tyytymättömyyttä Trumpin hallintoa kohtaan. ”I stand by my president” -sloganit ovat nykyään aika vähissä. Sellaisetkin kansalaiset, jotka aikaisemmin ovat tviiteissään postailleet MAGA -juttuja, alkavat perääntyä. Kaipa jokainen ymmärtää, että rajamuuri ei oikeasti pidättele virusta.

Epidemian huippu vasta loppukeväästä?

Lääketieteellinen julkaisu The Lancet on julkaissut arvion, että koronavirus saavuttaa valtiossa huippunsa 3-4 kuukauden päästä ensimmäisestä tartunnasta. USA:ssa tämä olisi touko-kesäkuussa, ja sitten laskeva käyrä kestäisi toiset 3-4 kuukautta, eli epidemia olisi vielä hyvin muistissa ja ehkä vielä voimissaan, kun amerikkalaiset äänestävät marraskuussa.

USA:n presidentinvaaleja on aina pidetty mittarina siitä, miten maan taloudella menee. ”It’s the economy, stupid” oli Bill Clintoninkin vaalilause, kun hän voitti George Bush vanhemman vaaleissa vuonna 1992.
Käy koronan kanssa miten tahansa, niin koko maailman talous tulee olemaan ainakin tämän loppuvuoden kovilla. USA:ssakin mitä ilmeisimmin edessä on konkurssien aalto ja massatyöttömyys. Tässä kohdassa Trumpin verohelpotukset suuryrityksille ja rikkaimmalle kansanosalle eivät näytä järin hyviltä.

Vetomarkkinoilla kerroin Trumpin uudelleen valinnalle on ollut jatkuvassa pudotuksessa. Muutama viikko sitten Trumpin uudelleenvalinnan kerroin oli 1.85. Nyt se on Betssonilla jo 2.00, ja Joe Bidenistä on tullut suosikki.

Bidenin kerroin on varmasti pelikelpoinen. Hänestä tulee demokraattien ehdokas varmaan jo 90 prosentin varmuudella, ainoastaan terveysongelmat voisivat Bidenin valinnan estää. Ja kyllä demokraatti nyt voittaa republikaanin ainakin seitsemän kertaa kymmenestä. Hyvä veto Betssonin listoilla on myös se, että uuden presidentin puolen on Demokraatit, kerroin tälle on 1.80.

Trump ei voita! Betsit Betssonille! »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *