Veikkaa Suomen hävittäjävalintaa! Tiivistyykö transatlanttiset suhteet, NATO- vai Ruotalaisyhteistyö?

Suomen nykyisten hävittäjien eli Hornettien 30-vuoden elinkaari alkaa olemaan loppusuoralla, joten uusien hävittäjien hankinta lähenee. HX-hanke on ollut pitkään kuuma aihe ja nyt aiheesta voi lyödä myös vetoa. Tiivistyykö yhteistyö Ruotsin kanssa vai jatketaanko Yhdysvaltalaislinjalla?

HX-hanke: Minkä hävittäjän Suomen valtio ostaa?

Yksi vuosikymmenen kovimmista puolustuspoliittisista päätöksistä on pian tehtävä, sillä 1995-2000 vuosina käyttöön otetut Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä 2030 vuoteen mennessä. HX-nimellä kulkeva hanke on alkanut vuonna 2015 ja hallituksen on määrä tehdä päätös vuonna 2021. Aikataulun mukaisesti uusien koneiden on tarkoitus tulla käyttöön vuosina 2025-2030. Hankkeen nimi koostuu H:sta joka tarkoittaa nykyistä Hornettia ja kirjain X kuvaa tulevaa vielä tuntematonta korvaajaa.

Nykypäivän trendiin kuuluu, että vetoa voi lyödä lähes aiheesta kuin aiheesta ja kuten arvata saattaa, niin ainakin yksi vedonlyöntiyhtiö on huomannut tämän kuuman aiheen ja antanut vaihtoehdoille kertoimet. Vedonlyöntiyhtiö Betsson nimittäin tarjoaa kertoimet siitä, että minkä hävittäjän Suomen valtio ostaa.

  • Lockheed Martin F-35 2.50
  • Boeing FA-18 Super Hornet 3.00
  • Saab Gripen 4.00
  • Eurofighter Typhoon 5.50
  • Dassault Rafale 15.00

Löydät kertoimet Coolbetin erikoiskohteista kohdasta Suomen erikoisvedot.

Mikä on todennäköisin valinta?

Suomi on linjannut tekevänsä hävittäjähankinnan suorituskyky edellä, mutta silti monet asiat vaikuttavat valintaan. Suorituskyvyn ollessa tärkeä asia myös kustannukset ovat oleellinen osa, sillä siihen liittyy ostohinnan lisäksi myös ylläpito- ja kehityskulut koko elinkaaren ajan. Huoltovarmuus ja mahdollinen kotimaisen työn määrä hävittäjien elinkaaren aikana sekä turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset vaikeuttavat valintaa suuresti.

Asiantuntijoiden mielestä valinta tapahtuu yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F-15 sekä ruotsalaisen Saab Gripen välillä. Betssonin kertoimien perusteella myös Boeing FA-18 Super Hornet on kärkikamppailussa ja on kertoimien mukaan jopa todennäköisempi vaihtoehto kuin länsinaapurimme Gripen.

Yleisissä keskusteluissa kuulee usein Gripenin olevan edullinen ja viimeisintä teknologiaa oleva, mutta mahdollisesti myös keskeneräinen ja pieni. Samoin myös F-35 jakaa mielipiteet kyvykkyyden lisäksi myös kalliilla hinnalla ja heikohkolla aseistuksella. Kolmas listan kärjessä oleva Super Hornet on ilmavoimille tuttu ja tehokas, mutta onko se vain jenkkien väliprojekti joka vanhehtuu ennen aikojaan?

Yhteistyö länsinaapurimme kanssa on lähellä?

Ruotsalaiset ovat tilanneet itselleen 60 Gripen-hävittäjää joka osaltaan varmistaisi tiiviin yhteistyön ja kulujen jakamisen. Saab lupaa myös huollon ja ylläpidon onnistuvan Suomen maaperällä, joka takaa työtuntien ja verojen kertymisen omaan kassaamme. Odotamme siis ruotsalaisilta edullista tarjousta, sillä se oli molempien maiden etu. Mukava nelosen kerroin Saabille!6

Veikkaa hävittäjävalintaa Coolbetilla »[/coolbet]

 

1 kommentti

  • Arto Sikanen sanoo:

    Se mitä olen lukenut HX- hankkeesta, ja se on aika paljon, niin paras vaihoehto on Jas Gripen. Kustannuksiltaan edullisin, täysin uusi malli,ja yhteistyö naapurin kanssa siis Ruotsin, on pelkkää plussaa. Gripenissä on vähiten miinuspuolia. Toivon että se valitaan. Ja hävittäjien määrä vois olla n. 80 kpl.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *