Hyvin vai huonosti?

Yksi vedonlyönnin vaikeimmista kysymyksistä on tämä: mistä tiedän, olenko pelannut hyvin?

Ongelma on sama kaikissa peleissä, joissa kyse on todennäköisyyksistä. Näissä peleissä on oikein pelata tavalla, jossa lyödään vetoa harvoin tapahtuvan tilanteen puolesta kertoimella, joka tekee pelaamisesta voitollista.

Esimerkiksi jos kohde toteutuu 1/10 todennäköisyydellä ja siitä saa kertoimen 12, on pelaaminen rutkasti voitollista. Jos tällaista kohdetta pelaisi vaikka 10€ panoksella, kävisi näin:
9 kertaa tappio = -90€
1 kerran voitto = voittoa 110€ (10€ * 12 – 10€ panos = 110€ voitot)
= lopputulos +20€

Kuten esimerkistä näkee, on pirun vaikea sanoa pelaako oikein vai ei. Jos häviää 9 kertaa putkeen, ei välttämättä tunnu siltä, että on tullut pelattu hyvin ja voitollisesti, vaikka näin on oikeasti tapahtunut.

Todennäköisyyksillä on myös hassu tapa olla vain todennäköisyyksiä. Eli jos kohteen pitäisi päättyä kannaltamme oikein 1/10, ei mikään takaa että näin todella käy. Vaikka todennäköisyydet olisi fundeerannut miten tarkasti tahansa kohdilleen, voi yksinkertaisesti käydä huono tuuri ja vedot menee pieleen. Vastaavasti oikeasti huonosti pelaavalla vedonlyöjällä voi käydä hyvä tuuri ja hän voittaa, vaikka todennäköisyydet ja kertoimet huomioiden hänen olisi pitänyt hävitä.

Miten sitten oikein avataan tämä solmu ja selvitetään miten hyvin on tullut pelattua?

Perinteinen tapa on seurata pitkän aikavälin tulosta: miten pelikassa on kehittynyt viimeisen vuoden aikana.

Nopeampi tapa saada palautetta pelitaidoista on seurata vetopörssiä: Betfairin kursseja seuraamalla näkee lähes välittömästi, onko tullut pelattua hyvin vai huonosti.

Betfair on vedonlyöntipörssi, eli siellä kertoimet (”kurssit”) elävät koko ajan. Betfairista myös näkee, miten kurssit ovat kehittyneet. Kun katsot millä kertoimella jätit itse vedon ja seuraat minne kurssi on sen jälkeen mennyt, näet heti tuliko pelattua hyvin vai huonosti.

  • Jos kertoimen kohde on noussut sen jälkeen kun pelasit sitä, pelasit huonosti
  • Jos kertoimen kohde laski sen jälkeen kun pelasit sitä, pelasit hyvin (sait ”liian suuren” kertoimen)
hyvin vai huonosti

Tässä esimerkki välittömästä palautteesta: Jos tässä olisi pelannut QPR:n ja Sheffield Unitedin tasapeliä kertoimella 4,5, voisi onnitella itseään hyvästä vedosta. Jos sitä olisi pelannut kertoimella 4,0 (tai alle) voisi kirota huonoa vetoa.

Totta kai kurssit välillä heittelevät ennakoimattomien tapausten johdosta (joku loukkaantuu). Useimmiten mitään ihmeellistä ei kuitenkaan tapahdu ja kertoimet elävät silti. Näissä tapauksissa saa lähes reaaliajassa palautteen omista pelitaidoista: jos kurssi laskee vetosi jälkeen, arvioit kohteen nopeammin ja paremmin kuin muut vedonlyöjät ja löit vetoa ennen kuin markkinat tekivät korjaavan liikkeen alaspäin.

Vaikka tämä vinkki voi kuulostaa vähän oudolta ja sopia huonosti maalaisjärkeen, vakuutan silti, että se pitää paikkansa. Mitä useammin onnistut pelaamaan kertoimella, joka laskee vetosi jälkeen, sitä parempaa tulosta teet.

Btefairista löytyy lisää juttua sen omalta sivulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *