Esport veikkaus – vedonlyönnin tulevaisuuden suurlaji

E-urheilu on noussut vedonlyöntimaailmassa kuin raketti. NJ Games -firman selvityksen mukaan eSports -vedonlyönnin liikevaihto on noussut vuoden 2012 130 miljoonasta dollarista vuoden 2019 noin 900 miljoonaan dollariin. Arvion mukaan vuonna 2021 liikevaihto olisi jo 1.38 miljardia dollaria..

E-urheilu on sukupolvikysymys. Kun nuorempi polvi seuraa CS:GO:n ja League of Legendsin huipputurnauksia, ja lyö samalla vetoa, niin vanhempi polvi edelleen laittaa vetolanttinsa hiihtoon ja jalkapalloon. Pikku hiljaa vedonlyöjien ikärakentaan muuttuessa, myös e-urheilu vääjäämättä alkaa olla suurten urheilulajien rinnalla vetomarkkinoilla.

E-urheilu on jo nyt huiman suosittua. Nykylukemien mukaan joka päivä noin viisi miljoonaa katsojaa seuraa reilut puolitoista tuntia päivässä e-urheilun streameja Twitchin kautta. Lukema on enemmän kuin perinteisen television puolella vaikka jättikanava CNN:llä.
Vuoden 2019 League of Legends -pelin Worlds -turneen finaalia seurasi parhaimmillaan 44 miljoonaa katsojaa.

E-urheilun eri lajit

E-urheilussa on lajeja melkein kuin perinteisessä yleisurheilussa. Vetomarkkinoilla merkittävimmät ovat lähinnä Counter-Strike: Global Offensive eli CS:GO, League of Legends eli LoL, Dota 2, Rainbow 6, Starcraft, Starcraft 2, Fortnite sekä Overwatch.

E-urheilupelit voi jakaa karkeasti kuuteen ryhmään: Multiplayer Online Battle Area -pelit, First Person -ammuntapelit, reaaliaikaiset strategiapelit, tappelupelit, urheilupelit ja muut pelit

Suosituimmat e-urheilulajit

Multiplayer Online Battle Area

Multiplayer Online Battle Area -peleistä suosituimmet ovat League of Legends sekä Dota 2. Muita MOBA -pelejä ovat muun muassa Smite ja Heroes of the Storm.

League of Legends
LoL on katsojamääriltään maailman suosituin eSports -peli. Pelissä on tarkoitus tuhota vihollisen nexus, eli jonkinlainen keskuspaikka. Se on voittaja, joka ensin tuhoaa vastustajan nexuksen. Ottelussa on kaksi joukkuetta, kummassakin viisi pelaajaa.
LoL:ssa on monipuolinen rakenne. Kentällä on kolme linjaa: top lane, middle lane ja bottom lane. Linjojen välissä on viidakkoa, ja siellä syntyy hirviöitä, joita pitää eliminoida saadakseen rahaa ja kokemusta.
lol
Linjoilla on torneja, ja näitä pitää tuhota, että pääsee eteenpäin. Nexus on sitten viimeisenä joukkueen tukikohdassa. Kaiken kaikkiaan monipuolinen peli, joka ei aukea kuin pelaamalla tai katsomalla pelejä.
League of Legends -pelissä on pelaajien valittavana 142 erilaisia pelihahmoa, ja jokainen pelaaja valitsee omansa ennen pelin alkua.

Dota 2
Dota 2 ilmestyi alunperin e-urheilupelinä. Pelissä on paljon samaa kuin League of Legendsissä. Pelaajat valitsevat oman hahmonsa 115 pelihahmosta. Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä kaataa vastustajan päärakennuksen.
Dota 2:n pelikartalla on myös kolme linjaa ja viidakkoa. Dota 2:n linjoille syntyy creeppejä, joilla on vaikutuksensa peliin. Kentällä on strategisia kohtia, tornit, parakit ja hirviö Roshan.
Dota 2:n päämäärä on simppeli, mutta voittoon pääsee useita reittejä pitkin. Voitttoon voi päästä esimerkiksi pelihahmon valinnoilla, pelistrategian avulla, pelitaidoilla, joukkuedynamiikalla tai sitten ”juustostrategialla” eli epätavallisella herovalinnalla ja pelistrategialla.
Dota 2 -peliä päivitetään melko usein, mutta pelin ydin pysyy samana. Päivitykset pitävät kuitenkin pelin tuoreena.

First Person -ammuntapelit

First Person -ammuntapelien ykkönen on Counter-Strike: Global Offensive eli CS:GO. Overwatch on toinen, jonka otteluista löytyy hyvin vetokohteita bookkereiden sivuilta. Muut tunnetut First Person -ammuntapelit ovat muun muassa Halo, Battlefield ja Call of Duty.

CS:GO
CS:GO:ssa poliisin erikoisjoukot ja terroristit taistelevat keskenään. Terroristien tehtävä on joko räjäyttää pelinkentällä oleva pommi tai sitten eliminoida kaikki poliisit. Poliisit taas yrittävät estää pommin pamautuksen tai sitten eliminoida kaikki terroristit.
Otteluun kuuluu 30 erää, eli voittaja on se kumpin vie ensin 16 erää. Se kumpi joukkue on poliisi tai terroristi, määräytyy arvalla, 15 kierroksen jälkeen osat vaihtuu.
counter-strike
Yksi erä saa kestää vain minuutin ja 45 sekuntia. Erä päättyy siihen, kun tehtävä on suoritettu tai saatu nitistettyä kaikki viholliset. Kisaottelu saa kestää enintään puolitoista tuntia.
CS:GO -otteluissa on käytössä seitsemän erilaista karttaa, joissa on aina kaksi paikkaa pommille.

Overwatch
Overwatch on melko tuore peli. Blizzard Entertainment julkaisi sen vasta vuonna 2016.
Overwatchissa ottelee kaksi joukkuetta, joissa on kuusi pelaajaa. Pelaajat saavat valita pelihahmoikseen minkä tahansa tarjolla olevista 25 eri hahmoluokasta. Joka joukkueessa voi olla vain yksi kutakin hahmoa.
Pelin tavoitteet vaihtelevat, kuitenkin niin, että tarkoitus on edetä kentällä ja estää vastustajaa etenemästä. Oman joukkueen asettelu kentälle ja yhteispeli ovat tärkeitä.
Pelin hahmoilla on elinvoimaa, eli health -pisteitä. Elinvoima pienenee, kun vastustaja hyökkää päälle. Ja kun pelaajat elinpisteen putoavat nollaan saakka, tämä kuolee. Käytännössä kuoleminen tarkoittaa lyhyttä huilia ja paluuta kotipesään. Siitä sitten lähdetään takaisin taistoon.

Reaaliaikaiset strategiapelit

Reaaliaikaisia strategiapelejä ei juurikaan näy vetofirmojen kerroinlistoilla. Poikkeuksen tekee Starcraft II.

Starcraft II
Starcraft II on hankala peli, se vaatii nopeutta, taitoa, strategiaa ja tarkkuutta. Tämän pelin kilpailut ovat useimmiten yksi vastaan yksi -muodossa. Pelaajat rakentavat armeijoitaan ja tuhoavat vastustajia pois kartalta. Pelissä on valittavana kolme rotua, ihmisen oloiset terranit, inhimilliset robotit protossit sekä ulkoavaruuden olioita muistuttavat zergit.
Starcraft II:ssa pelataan isoja turnauksia. WCS 2018 Global Finalsissa oli palkintorahaa yhteensä 700 000 taalaa. Pelin World Championship Series -sarjaa pelataan ympäri vuoden ja kaikkialla maailmassa. Finaali on Blizzcon -tapahtumassa.

Tappelupelit

E-urheilun tappelupelit ovat nimensä mukaisesti sitä, että kaksi hahmoa ottaa kunnolla yhteen. Useimmiten näissä pelataan yksi vastaan yksi -tyyppisesti. Suosituimmat tappelupelit lienevät Street Fighter sekä Super Smash Bros. Ainakin Street Fighter -pelistä löytyy vetomarkkinoilta kertoimia.

Street Fighter
Street Fighter on alunperin 1980-luvun pelihallipeli. Peli on yksinkertainen. Kaksi pelaajaa yrittää saada toisensa tyrmättyä alle 30 sekunnissa. Jos määräajassa ei tule tyrmäystä, niin sitten se voittaa, jolla on enemmän energiaa jäljellä. Joka ottelussa on kolme erää, kahdella erävoitolla vie ottelun.
Pelin hahmot ovat japanilaisia martial arts -mestareita nimeltä Ryu ja Ken.
E-urheilu -turnauksissa peltaan useimmiten uudempaa vuonna 2016 julkaistua versiota pelistä nimeltä Street Fighter V. Vanhempiakin pelejä on joskus mukana turnauksissa.

Urheilupelit

Urheilu- ja kilpa-ajopelit ovat olleet jo pitkään mukana e-urheilussa, mutta ne eivät kuitenkaan ole nousseet yhtä suosituiksi ja yleisiksi kuin CS:GO:n ja LoL:n kaltaiset jättipelit. Yleisimmät e-urheilun urheilupelit ovat jalkapallon FIFA sekä Rocket League -peli.

FIFA
Koronakriisin aikana FIFA20 alkoi saada enemmän huomiota, kun jalkapallokauden tauolla olon aikana on järjestetty isoja FIFA -turnauksia.
FIFA on hyvin helppo peli ymmärtää. Kaksi pelaajaa ottelee vastakkain, kummallakin on joukkueessa kymmenen pelaajaa ja maalivahti. Kentällä olevien pelaajien taidot mukailevat reaalimaailman pelaajien taitoja, Leo Messi on FIFA:ssakin huomattavasti parempi pelaaja kuin

Muut pelit

Edellä mainittujen kategorioiden lisäksi on muutama peli, jotka eivät sovi mainittujen otsikoiden alle. Tällainen peli on esimerkiksi World of Tanks, jossa pelaajat valitsevat itselleen ajoneuvon, jonka kanssa lähdetään taisteluun. Tarkoituksena on tuhota muut ja kaapata vastustajan tukikohta.

eSportsista voi lyödä vetoa ainakin näillä sivuilla

unibet

Arvostelu

UnibetSuomalaisille suunnattu, netin tasokkain vedonlyöntisivu, josta löytyy kaikki merkittävät konsolipeliturnaukset.
Bonus: 100€

Pelaa »
bet365

Arvostelu

Bet365Runsasvalikoima e-Sportia, sivusto ei ole suomenkielinen mutta voitot ovat verovapaita.
Bonus:

Pelaa »
nordicbet

Arvostelu

NordicBetSuomalaisille suunnattu, netin yksi tasokkaimmista vedonlyöntisivuista, josta löytyy paljon eSportsia ja kampanjoita.
Bonus: 100€ ja 70€ ilmaisveto

Pelaa »
888

Arvostelu

888Tripla Kasi eli 888 tarjoaa uusille pelaajille 100€ edestä bonusrahaa ja muita vaihtuvia tarjouksia kaikille.
Bonus: 100€ + 10€ kasinolle

Pelaa »
rizk

Arvostelu

RizkNo Bullshit! Paljon loistavia kertoimia CS:GO otteluihin!
Bonus: 100€

Pelaa »

E-urheilu vedonlyöntinä

E-urheilun vedonlyöntiin sopii aivan sama sääntö kuin perinteisen urheilunkin betsaamiseen. Lyö vetoa vain niistä lajeista, jotka tunnet. Jos olet kiinnostunut, tai jopa itse pelaat First Person -ammuntapelejä, niin lyö vetoa CS:GO:sta tai Overwatchista. Jos taas omaa alaasi ovat MOBA -pelit, niin lyö vetosi LoL -matseihin tai Dota 2 -otteluihin.

E-urheilun vetovaihtoehdot ovat samoja kuin muissakin urheilulajeissa.

Money Line
Money Line, eli suomeksi 1×2 -vedot, ovatsimppeli kategoria. Lyöt vetoa voittajasta, e-urheilussa tosin ei ole tasapelin vaihtoehtoa.

Tasoitusvedot
Tämäkin kategoria on tuttu perinteisen vedonlyönnin puolelta. Kertoimenlaskija antaa ennakkoon heikommalle joukkueelle tasoitusta. Jos CS:GO -joukkue ENCE saa ottelussaan tasoitusta +1.5 erää, ja menee häviämään 1-2, niin silloin vedot ENCE:lle tasoituksen kanssa ovat voittobetsejä.

Totals -vedot
Totals -puolella vedot ovat eri peleille hyvin erilaisia. Dota 2:ssa ja LoL:ssa totals -vedossa pelataan siitä, paljonko pelissä on tappoja ja CS:GO:ssa pelataan siitä, että kuinka monta erää ottelu lopulta kestää.

Voittajavedot
Voittajavedot ovat myös aivan samat kuin muussakin vedonlyönnissä. Aivan samalla tavalla kun voi lyödä vetoa vaikka jalkapallon maailmanmestarista, niin e-urheilun puolella voi lyödä vetoa vaikka Dota 2 – The International -turnauksen voitosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *