Liiga: Sport – Kärpät klo: 18.30 to 7.12.2017

Liiga jatkuu torstaina yhden ottelun voimin, kun Vaasan Sport ja Oulun Kärpät iskevät kolmannen kerran kuluvalla kaudella yhteen. Oululaiset lähtevät otteluun ennakkosuosikkina ja ihan terveen järjen mukaan Pikkupetojen pitäisikin viedä tämä matsi parilla maalilla nimiinsä, sillä näiden kahden joukkueen materiaaleista tilastoissa ja kuntopuntareissa on mieletön ero.

Aikaisemmat kohtaamiset

Sport ja Kärpät ovat kohdanneet toisensa kuluvalla kaudella kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla oululaiset ovat poistuneet kaukalosta 60. minuutin pelin jälkeen voittajana. Kärpät vei kaksikon ensimmäisen kohtaamisen syyskuussa 8-1 ja toisen marraskuussa 3-4 nimiinsä. Joukkueiden aikaisempia kohtaamisia katsoessa, kaksi asiaa pistää silmään. Näistä ensimmäinen on se, että Kärpät on voittanut kaksikon neljä edellisestä kohtaamista (3-4, 1-8, 4-5ja, 1-5). Toinen mielenkiintoinen vasta on se, että näiden kahden joukkueen seitsemässä aikaisemmassa kohtaamisessa on ainoastaan kerran jääty alle viiden maalin (7-9-8-5-1-5-6).

Näitä sivuja suosittelemme Liigaan:

Sport henkisesti lukossa

Sport lähtee illan otteluun sarjataulukon toiseksi viimeiseltä sijalta. Vaasalaiset ovat pelanneet kuluvalla kaudella 30 ottelua, joista Tomek Valtosen suojateille on kirjattu yhdeksän voittoa ja 21 tappiota (6-3-5-16). Mainitsemisen arvoista on myös se, että vaikka Kotkapaidat aloittivat kautensa hyvin, niin viimeisestä 19 pelistä joukkueelle on kirjattu ainoastaan kaksi voittoa (1-1-4-12).

Sportin heikkoudet kuluvalla kaudella ovat löytyneet puolustuspelistä, riistopelaamisesta, erikoistilannepelaamisesta ja viimeistelystä. Näistä kertoo se, että vaasalaiset ovat päästäneet kuluvalla kaudella Tampereen Ilveksen kanssa eniten maaleja (3,53 ottelua kohti) ja tehneet niitä kolmanneksi vähiten (2,53 ottelua kohti). Sport ei myöskään loista yli- tai alivoimalla, sillä vajaalla pelatessaan Sport on sarjan huonoin (72,48%) ja ylivoimalla pelatessaan sarjan neljänneksi huonoin joukkue (15,00%).

Jos avataan ihan tilastojen valossa Sportin erikoistilannelukemia, niin homma menee mielenkiintoiseksi, sillä Sportin 106 päästetystä maalista 30 on tullut alivoimalla (Eniten sarjassa). Tämä tarkoittaa sitä, että joka 3,5 maali tulee vajaalla. Tuo 3,5 päästetyn maalin keskiarvo ei ole sarjan huonoin, sillä ainakin Mikkelin Jukureilla (3,2) ja Lappeenrannan SaiPalla (2,7) lukema on vieläkin huonompi. Nämä molemmat joukkueet ovat kuitenkin päästäneet melkein 20 maalia vähemmän kuin Sport.

Myöskään ylivoimalla homma ei toimi, vaikka tilastoja miten päin pyörittelisi. Sport on päässyt tällä kaudella ylivoimalle neljänneksi eniten koko sarjassa (116 kertaa). Tämä kertoo siitä, että jotain vaasalaiset tekevät pelissään oikein, koska vastustaja joutuu rikkomaan näin paljon. Vastaavasti ylivoiman tehokkuus kaikilla mittareilla katsottuna on heikkoa. Tästä kertoo se, että näiden 116 ylivoiman aikana Sport on tehnyt 17 maalia (sarjan neljänneksi vähiten) Tämä tarkoittaa sitä, että vaasalaisten joka 6,8 maali syntyy ylivoimalla ja tämä lukema ei ole lähellekään sarjan kärkeä! Kerrotaan vielä samalla, että neljässä edellisessä ottelussa Sport on tehnyt yhden ylivoimamaalin, vaikka ylivoimalle vaasalaiset ovat päässeet 13 kertaa!

Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen summaa lehdistötilaisuudessa vaasalaisten alkukautta.

Onko Kärpillä masu täynnä?

Kärpät lähtee illan otteluun sarjataulukon piikkipaikalta. Mikko Mannerin suojatit ovat pelanneet kuluvalla kaudella niin ikään 30 ottelua, joista oululaisille on kirjattu 23 voittoa ja seitsemän tappiota (18-5-2-5). Juuri tällä hetkellä Kärpät liitää 12 ottelun pisteputkessa. Mainitsemisen arvoista on kuitenkin se, että joukkueen seitsemästä edellisestä pelistä kuusi on ratkennut vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Kärppien vahvuudet kuluvalla kaudella ovat löytyneet niin hyökkäyksestä, kuin myös puolustuksesta, sillä Kärpät on tehnyt sarjassa ylivoimaisesti eniten maaleja (3,3 ottelua kohti) ja päästänyt niitä niin ikään vähiten (1,93 ottelua kohti). Vahvuudeksi pitää myös nostaa oululaisseuran kotipelit, sillä Kärpät ei ole jäänyt tällä kaudella kertaakaan pisteittä Raksilassa (12-1-2-0). Tästä tilastosta ei kuitenkaan ole Kärpille mitään apua tässä pelissä.

Oululaisseuran erikoistilannepeliä katsoessa huomaa, että Kärpät on sarjan viidenneksi kovin joukkue pelatessaan ylivoimaa (21,24%) ja kolmanneksi kovin pelatessaan vajaalla (88,72%). Näiden tilastojen takana piilee muutama mielenkiintoinen asia, sillä Kärpät on tehnyt ylivoimalla sarjassa kolmanneksi eniten maaleja (24). Lisäksi joukkue on päästänyt alivoimalla osumia vähiten (11) Rauman Lukon ja Kuopion KalPan kanssa.

Tämä jälkimmäinen lukema selittyy sillä, että Kärpät on pelannut tällä kaudella toiseksi vähiten vajaalla (160:55min). Tuo lukema on kova, sillä esimerkiksi Sport on pelannut vajaalla noin yhdeksän minuuttia enemmän (169:12min) ja päästänyt tänä aikana 19 osumaa enemmän. Nuo lukemat ovat todella kovia, kun niitä vertaa esimerkiksi Tampereen Ilvekseen (139:34min / 26 maalia) tai Jyväskylän JYPiin (163:31 min / 21 maalia)

Kärpät ennakkosuosikki

Kärpät lähtee illan otteluun selvänä ennakkosuosikkina ja ihan kaiken järjen mukaan oululaisten pitäisi viedä tämä matsi nimiinsä parilla maalilla, mikäli Puolen suomen joukkueella ei tullut tiistain ulkoilmaottelun jälkeen sitä kuuluisaa ulospuhallusta. Valitettavasti tässä matsissa Kärppien kerroin ei nouse kunnolla, vaikka Sportille antaisi maalin eteen. Tämän vuoksi me vinkkaamme laittamaan lapulle ainoastaan oululaisseuran voiton.

Maalintekijävinkissä lapulle laitetaan Charles Bertrandin osuma, joka onnistui HIFK:ta vastaan päättämään yhdeksän ottelun maalittoman putkensa. Tämä tiputtanee gorillan hyökkääjän hartioilta. Unibet tarjoaa Bertrandin maaliin mukavan 2,28 palautuksen.

Lyö tästä matsista vetoa Unibetilla »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nine + twelve =