Liiga: JYP – HIFK klo: 18.30 pe 14.9.2018

Liiga alkaa tänään seitsemän ottelun voimin. Yksi kierroksen mielenkiintoisimpia matseja pelataan Jyväskylässä, jossa JYP isännöi Helsingin IFK:ta. Peliyhtiöt pitävät JYPiä kotikaukalossaan ennakkosuosikkina, mutta HIFK:ta ei pidä aliarvioida, sillä paperilla helsinkiläisillä on selvästi laajempi ja parempi nippu jalkeilla.

Aikaisemmat kohtaamiset

JYP ja HIFK kohtasivat toisensa menneellä kaudella Liigassa kymmenen kertaa. Näistä peleistä neljä nähtiin runkosarjassa ja kuudesti osapuolet mittasivat paremmuuttaan pudotuspeleissä. JYP vei joukkueiden runkosarjan kohtaamiset 4-1 nimiinsä, mutta pudotuspeleissä JYP oli parempi voitoin 4-2. Tämän sarjan häviäminen HIFK:lle maksoi myös silloiselle päävalmentajalle Marko Virtaselle potkut.

Kaksikon aikaisempia kohtaamisia katsoessa esille nousee muutama mielenkiintoinen asia. Näistä ensimmäinen on se, että joukkueiden viidestä tuoreimmasta kohtaamisesta kolme on ratkennut vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Toinen mielenkiintoinen fakta on se, että joukkueiden 14 edellisessä jyväskylässä pelatussa kohtaamisessa on ainoastaan kerran jääty alle neljän maalin. Tämä nähtiin viime vuonna pudotuspelien ensimmäisessä osaottelussa.

Näitä sivuja suosittelemme Liigaan:

JYP taistelee suorasta pudotuspelipaikasta


Jyväskylän JYP kuului kesän aikana niihin joukkueisiin, jotka kokivat enemmän ja vähemmän mullistavia muutoksia. Joukkueesta lähtivät muun muassa Juho Olkinuora, Jake Newton, Nolan Yonkman, Antti Suomela, Joonas Nättinen, Juuso Puustinen ja päävalmentaja Marko Virtanen. Näistä lähtijöitä JYP on yrittänyt paikata muun muassa päävalmentaja Lauri Merikivellä, Eric Perrinilla ja David Tomasekilla.

JYP on pitkään kuulunut Liigassa kestomenestyjiin. Ellemme me väärin muista, niin JYP taisi olla tällä vuosikymmenellä Liigan menestynein joukkue. Pitää kuitenkin sanoa, että viime kesän aikana JYP kävi niin ison muutoksen läpi, että me pitäisimme jopa pienenä ihmeenä, jos joukkue taistelisi mitalista kuluvan kauden päätteeksi. Ei kuitenkaan dumata JYPiä, sillä Jyväskylässä on pitkät perinteet menestymisestä ja siellä, jos jossain tiedetään mitä menestyminen vaatii.

JYPin heikkouksista puhuttaessa esille on pakko nostaa sentteriosaston kapeus sekä valmennuksen kokemattomuus. JYPin sentteriosasto on hyvin kapea, eikä se kestä montaakaan loukkaantumista ennen kuin peli alkaa sakkaamaan. Me pidämme jopa pienenä ihmeenä sitä, että JYP on lähtenyt näin kapealla sentteriosastolla kauteen, sillä JYPin pelitapa vaatii luistelevia keskushyökkääjiä, jotka ovat peliälykkäitä ja kiekkovarmoja. Tämä on ihan ehdoton edellytys, mikäli JYP ei myös uusi pelitapaansa täksi kaudeksi.

Muilta osin JYPin joukkue vaikuttaa ihan kelvolliselta. Eetu Laurikainen ja Joona Voutilainen pystyvät muodostamaan jyväskyläläisseuran maalille parivaljakon, jolla voitetaan pelejä. Joukkueen puolustus on hyvä ja kestää maalivahtiosaston kanssa vertailun minkä Liigajengin kanssa tahansa. Myös laituriosastolla on pariin kärkiketjuun hyviä pelaajia ja alakenttiin rouhijoita.

HIFK on yksi suurimmista suosikeista

HIFK logo pieni, Kertoimet.com
Helsingin IFK:sta lähti viime kauden päätteeksi monia kovia nimiä. Näitä olivat muun muassa Kevin Lankinen, Miro Heiskanen, Oliwer Kaski, Patrik Carlsson, Jarkko Malinen, Juha-Pekka Haataja ja Vili Sopanen. Näitä lähtijöitä HIFK on yrittänyt paikata muun muassa Henrik Koivistolla, Tommi Santalalla, Ilkka Kangasniemellä, Juho Keräsellä ja Lucas Lessiolla.

HIFK kuuluu alkavalla kaudella niihin joukkueisiin, jotka on rankattu kolme kärkeen. Tämä on perusteltua, sillä HIFK:n nippu on paperilla yksi sarjan kovimmista. Se miksi HIFK on Kertoimet.comin silmissä todella mielenkiintoinen joukkue tulevalla kaudella, ei johdu tulijoista tai joukkueen rungosta, vaan siitä, että HIFK on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen nostanut joukkueeseen useamman lupaavan nuoren liigajoukkueeseensa.

HIFK:n suurimmat heikkoudet löytyvät puolestaan maalivahtiosastolta. Atte Engren kuuluu kiistämättä Liigan kovimpiin maalivahteihin, mutta Markus Ruusulla helsinkiläisseura ei tee yhtään mitään. Ruusun hankinta on kuitenkin osittain ymmärrettävää, sillä hänen takanaan on nuori Niilo Halonen, joka katsomaton kortti. Nuorukainen tuleekin pelaamaan kautensa todennäköisesti Mestiksessä. HIFK tulee kyllä pärjäämään Engren-Ruusu kaksikolla pitkälle, koska tämän parivaljakon nokkimisjärjestys on selvä, mutta mikäli Engren loukkaantuu, niin Ruusu ei ole se kassari, joka torjuu HIFK:ta välieristä jatkoon.

HIFK:n vahvuudet tulevalla kaudella löytyvät meidän silmissämme puolustus ja sentteriosastolta. HIFK:n puolustus kestää vertailun jokaisen Liigaseuran kanssa. Lisäksi se on käsittämättömän laaja. Myös HIFK:n sentteriosastoa vaikuttaa hyvältä. Sen sijaan HIFK:n laitahyökkääjät ovat pieni kysymysmerkki. Joukkueella riittää kahteen ensimmäiseen kenttään Liigan kärkipään materiaali, mutta sitten tuleekin pieni pudotus, sillä HIFK:n kaksi alakenttää eivät ole niin ”kovia/pelottavia”.

Kuntopuntarit

JYP pelasi harjoituskaudella CHL-pelit mukaanlukien seitsemän ottelua. Näistä peleistä JYP voitti neljä ja hävisi kolme. Erikoista JYPin harjoituspeleissä oli se, että ne olivat suummalta osin hyvin runsasmaalisia, sillä näissä seitsemässä ottelussa ainoastaan yksi ottelu oli alle viiden maalin peli (5-3-13-7-6-8-6). Lisäksi JYP teki noissa seitsemässä ottelussa neljä kertaa vähintään kolme maalia (2-3-8-6-2-2-6).

Myös HIFK pelasi harjoituskaudella CHL-pelit mukaanlukien seitsemän ottelua. Näistä peleistä HIFK:lle kirjattiin neljä voittoa, yksi tappio jatkoilla ja kaksi suoraa tappiota. Jos JYPin pelit olivat harjoitus kaudella hyvin maalirikkaita matseja, niin samaa ei voi sanoa HIFK:n peleistä, punapaitojen matseissa nähtiin ainoastaan kaksi kertaa yli viisi osumaa ottelussa (3-4-13-8-5-2-3). Erikoista näissä HIFK:n peleissä oli myös se, että HIFK teki niissä ainoastaan kaksi kertaa yli kolme maalia (2-0-7-5-1-1-2).

Jatkoille taidetaan mennä

Peliyhtiöt ennakoivat illan ottelusta tasaista vääntöä. Tähän samaan näkemykseen yhtyy myös Kertoimet.com, sillä molemmilla joukkueilla on muutama painava syy, miksi heidän puolestaan kannattaisi lyödä vetoa. HIFK:lla voittoa puoltaa parempi materiaali ja kokeneempi valmennus. JYPin voiton puolesta puhuu kotietu, viime kevään tapahtumat sekä se, että HIFK ei viime kaudella ollut vieraissa kovinkaan vakuuttava.

Koska HIFK on ollut viime vuonna melkoinen Ässäarpa peliesitystensä suhteen, niin lähdetään pelaamaan tässä pelissä kotijoukkueen voittoa. Tätä me perustelemme sillä, että JYPillä riittää luisteluvoimaa aiheuttamaan HIFK:lle vaikeuksia. Lisäksi JYPin maalinteko on toiminut alkaneella kaudella piirun verran paremmin kuin vieraiden.

Lyö JYPin ja HIFK:n välisestä ottelusta vetoa Unibetilla »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

16 − 1 =